Oficiālās statistikas portāls
OSP
Latvijas oficiālā statistika
Oficiālās statistikas portāls
Galvenie rādītāji

Studenti

Katra akadēmiskā gada sākumā tiek apkopoti dati par privātajām un valsts izglītības iestādēm Latvijā – iestāžu skaits, studējošie un uzņemtie studenti, grādu vai kvalifikāciju ieguvušajiem, akadēmisko personālu un iestāžu finansējumu. Informācija tiek iegūta no CSP izstrādātā pārskata “Augstskolas, koledžas pārskats” un datubāzēm, kuras Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi no Valsts izglītības informācijas sistēmas.

Šobrīd vairāk nekā puse (apmēram 60 %) studē par personīgajiem līdzekļiem. Visvairāk studējošo par personīgajiem līdzekļiem (77 % no kopējā skaita) bija 2005. gadā, taču kopš tā brīža pakāpeniski turpina pieaugt par valsts un pašvaldību līdzekļiem studējošo īpatsvars.

Izglītības līmenis tiek pielīdzināts Starptautiskajai standartizētajai izglītības klasifikācijai (ISCED-2011). Apmēram pusi no studējošo kopskaita veido bakalaura līmeņa studiju programmās studējošie.

No studējošo kopskaita vairāk nekā puse ir sievietes, taču grādu vai kvalifikāciju ieguvēju vidū vidēji divas trešdaļas ir sieviešu, kas liecina, ka vīrieši biežāk nepabeidz uzsāktās studijas.

Trešā daļa no kopējā beigušo skaita ik gadu iegūst grādu vai kvalifikāciju sociālo zinātņu, komerczinību un tiesību jomā, savukārt teju piektdaļa – veselības aprūpes un sociālās labklājības jomā.

Augstskolu un koledžu studentu skaita sadalījums pa izglītības tematiskajām grupām atbilst 2017. gada 13. jūnijā apstiprinātajiem Ministru kabineta noteikumiem Nr. 322 “Noteikumi par Latvijas izglītības klasifikāciju”.