Oficiālās statistikas portāls
OSP
Latvijas oficiālā statistika
Oficiālās statistikas portāls
Galvenie rādītāji

Augstākās izglītības iestādes

Ik gadu tiek publicēti dati par augstākās izglītības iestādēm – iestāžu skaitu, studējošajiem, uzņemtajiem, grādu un kvalifikāciju ieguvušajiem, akadēmisko personālu. Dati tiek apkopoti katra akadēmiskā gada sākumā par visām Latvijas augstākās izglītības iestādēm, neatkarīgi no to juridiskā statusa.

Augstskola un koledža

Augstskolas ir augstākās izglītības un zinātnes institūcijas, kas īsteno akadēmiskas un profesionālas studiju programmas, kā arī nodarbojas ar zinātni, pētniecību un māksliniecisko jaunradi.

Koledža ir izglītības iestāde, kas īsteno pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas un dod iespēju iegūt ceturtā līmeņa profesionālo kvalifikāciju. Pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programma tiek īstenota pēc vidējās izglītības ieguves. Tās īstenošanas laiks ir divi līdz trīs gadi.

Akadēmiskā personāla skaitu veido attiecīgās augstākās izglītības iestādē akadēmiskajos amatos ievēlētie darbinieki. Akadēmiskais personāls ietver profesorus, asociētos profesorus, docentus, lektorus, asistentus, vadošos pētniekus un pētniekus.

Personu var ievēlēt tikai vienā – profesora, asociētā profesora, docenta, lektora vai asistenta – akadēmiskajā amatā un tikai vienā augstskolā vai koledžā. Šādā akadēmiskajā amatā ievēlēta persona akadēmisko darbu citā augstskolā vai koledžā var veikt, būdama viesprofesora, viesdocenta vai vieslektora amatā. Šādā akadēmiskajā amatā ievēlētu personu vienlaikus var ievēlēt arī vadošā pētnieka vai pētnieka amatā.