Oficiālās statistikas portāls
OSP
Latvijas oficiālā statistika
Oficiālās statistikas portāls
Galvenie rādītāji

Noziedzīgi nodarījumi un apsūdzētie

Iekšlietu ministrijas informācijas centra sagatavotie dati par reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaitu, apsūdzēto skaitu un noziedzīgu nodarījumu skaits par kuriem tika apsūdzētās personas.

Reģistrēti noziedzīgi nodarījumi ir tādi kriminālpārkāpumi un noziegumi, par kuriem ziņots tiesību aizsardzības iestādēm un par kuriem ierosināta krimināllieta. Noziedzīgs nodarījums ir Latvijas Republikas Krimināllikumā definēts sabiedriski bīstams nodarījums, kas izdarīts tīši vai aiz neuzmanības un par kura izdarīšanu draud kriminālsods.

Noziedzīgos nodarījumus iedala: 

  • noziedzīgumi, kas kvalificēti pēc Krimināllikuma panta (sevišķi smagi, smagi, mazāk smagi, kriminālpārkāpumi);
  • pārējie noziedzīgie nodarījumi, kas kvalificēti pēc piederības pie grupas objekta jeb Kriminālprocesa informācijas sistēmā un Noziedzīgo nodarījumu reģistrā reģistrēti/ievadīti noziedzīgi nodarījumi, kas kvalificēti tikai pēc Krimināllikuma nodaļas.

Vairāk informācijas aprakstošajos metadatos.

Sevišķi smagi noziegumi

Tīši noziedzīgi nodarījumi, tādi kā slepkavības pastiprinošos un īpaši pastiprinošos apstākļos, izspiešana organizētā grupā ar smagām sekām, laupīšana ar smagām sekām u. c., par ko Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par astoņiem gadiem vai mūža ieslodzījums.

Smagi noziegumi

Bandītisms, tīša slepkavība, tīšs, smags miesas bojājums, izvarošana, laupīšana, zādzība vainu pastiprinošos apstākļos u. c. līdzīga rakstura noziegumi, par ko Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par trim gadiem, bet ne ilgāku par astoņiem gadiem.

Skatīt karšu pārlūkā