Oficiālās statistikas portāls
OSP
Latvijas oficiālā statistika
Oficiālās statistikas portāls
Preses relīze

Būvniecības izmaksu līmenis gada laikā palielinājās par 21,3 %

2022. gada jūlijā, salīdzinot ar 2021. gada jūliju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 21,3 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Būvmateriālu cenas palielinājās par 28,0 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 18,6 %, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 10,4 %.

2022. gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 1,3 %. Būvmateriālu cenas pieauga par 1,6 %, strādnieku darba samaksa – par 0,9 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājās par 0,8 %

Jūlijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums asfaltbetonam, kā arī dolomīta šķembām.

Informācija par būvniecības izmaksu pārmaiņām 2022. gada augustā tiks publicēta 27. septembrī.

Metodoloģiskā informācija

 

Būvniecības izmaksu indeksa (BII) mērķis ir atspoguļot vidējās tendences būvniecības resursu cenu pārmaiņās. BII ir ielaides (input) cenu indekss; tas parāda cenu pārmaiņas galvenajiem būvniecībā ieguldītajiem resursu veidiem.

 

2022. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem.

 

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2021. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 88,2 % no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 34,1 % uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

 

Plašāka informācija par būvniecības izmaksu indeksiem Latvijā pieejama oficiālās statistikas portāla sadaļā "Aprakstošie metadati".

Mediju jautājumi:
Komunikācijas daļa
E-pasts: media@csp.gov.lv
Tālr.: 27880666

Papildu informācija par datiem:
Ļubova Ņemsadze
Ražotāju cenu indeksu daļa
E-pasts: Lubova.Nemsadze@csp.gov.lv
Tālr.: 67366783

Ieteikt