Oficiālās statistikas portāls
OSP
Latvijas oficiālā statistika
Oficiālās statistikas portāls
Preses relīze

116 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ir elpošanas ceļu hroniskās slimības

116 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ir elpošanas ceļu hroniskās slimības, liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2019. gadā veiktās Eiropas iedzīvotāju veselības aptaujas provizoriskie dati.

Vīrusa infekcijas COVID-19 riska grupā ir tie iedzīvotāji, kuri aptaujā norādīja, ka viņiem ir elpošanas ceļu hroniskās slimības. Provizoriskie dati rāda, ka 60 tūkst. jeb 3,8 % iedzīvotāju vecumā no 15 gadiem atbildējuši, ka hroniski slimo ar astmu (ieskaitot alerģisko astmu) un 56 tūkst. jeb 3,5 % – ar hronisko bronhītu, hronisko obstruktīvo plaušu slimību, emfizēmu.

Par minētajām elpošanas ceļu veselības problēmām biežāk sūdzas vecāka gadagājuma iedzīvotāji. Par veselības problēmām saistībā ar astmu pēdējo 12 mēnešu laikā sūdzējās 5,2 % iedzīvotāju vecuma grupā 65 gadi un vairāk, par hronisko bronhītu, hronisko obstruktīvo plaušu slimību, emfizēmu 4,4 % iedzīvotāju šajā vecuma grupā.

63 % Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 gadiem (attiecīgi – 66 % sieviešu un 59 % vīriešu) atzinuši, ka viņiem ir kāda ilgstoša slimība vai ilgstoša veselības problēma. Ilgstošas slimības un veselības problēmas vairāk atzīmējuši vecāka gadagājuma iedzīvotāji – 87 % jeb 338 tūkst .iedzīvotāju vecumā 65 gadi un vecāki. Tomēr arī katrs trešais jaunietis 15–24 gadu vecumā norādījis, ka ir kāda ilgstoša veselības problēma.

Latvijas iedzīvotāju veselības apsekojumā tika aptaujāti 6 tūkst. Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 gadiem. Tajā tika noskaidrota cilvēku pašsajūta un subjektīvais viedoklis par savu veselību.  

 

Mediju jautājumi:
Komunikācijas daļa
E-pasts: media@csb.gov.lv
Tālr.: 67366989, 27880666

Papildu informācija par datiem:
Anita Švarckopfa
Sociālās statistikas metodoloģijas daļa
E-pasts: Anita.Svarckopfa@csb.gov.lv
Tālr.: 67366648

Ieteikt