Oficiālās statistikas portāls
OSP
Latvijas oficiālā statistika
Oficiālās statistikas portāls
Preses relīze

Faktiskā bezdarba līmenis decembrī palielinājās par 0,4 procentpunktiem

2020. gada decembrī faktiskā bezdarba līmenisLatvijā bija 8,3 %, kas salīdzinājumā ar novembri ir par 0,4 procentpunktiem vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) Darbaspēka apsekojuma (DSA) dati. Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētā bezdarba līmenis bija 7,7 %, kas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā novembrī. Salīdzinot ar pagājušā gada decembri vērojams bezdarba līmeņa pieaugums – 1,7 procentpunkti faktiskā bezdarba līmenim un 1,5 procentpunkti reģistrētā bezdarba līmenim.

2020. gada decembrī Latvijā bija 80,5 tūkstoši bezdarbnieku, kas ir par 3,9 tūkstošiem vairāk nekā novembrī un par 16,8 tūkstošiem vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Pēdējo 10 mēnešu laikā kopš pirmās ārkārtējās situācijas izsludināšanas salīdzinājumā ar 2020. gada februāra faktiskā mēneša bezdarba datiem, bezdarbnieku skaits pieaudzis par 8,9 tūkstošiem.

Reģistrētā bezdarba līmenis tiek aprēķināts, izmantojot NVA un CSP veiktā DSA datus. Faktiskā bezdarba līmenim izmanto apsekojuma nekoriģētus ikmēneša novērtējumus. NVA dati ir tikai par darbspējas vecuma iedzīvotājiem.

CSP atgādina, ka pārmaiņu laikā ir svarīgi iegūt informāciju par iedzīvotāju nodarbinātību, lai novērtētu šī brīža situācijas ietekmi uz ekonomiskajiem un sociālajiem procesiem valstī, tādēļ aicina iedzīvotājus būt aktīviem un piedalīties ielūgtajās aptaujās. CSP saka lielu paldies visiem, kuri jau piedalījušies aptaujās, lai novērtētu ietekmi uz procesiem valstī. 

 

Metodoloģiskie skaidrojumi

 

Tehniskais ziņojums par laikrindu koriģēšanu krīzes laikā

 

Mediju jautājumi:
Komunikācijas daļa
E-pasts: media@csb.gov.lv
Tālr.: 6736698927880666

Papildu informācija par datiem:
Zaiga Priede
Sociālās statistikas metodoloģijas daļa
E-pasts: Zaiga.Priede@csb.gov.lv
Tālr.: 67366886

Ieteikt